
Tegenwoordig valt er veel te lezen en te zeggen over minerale olie in huidverzorging. Op veel verpakkingen in de beautywereld kun je ‘zonder minerale oliën’ vinden. Maar toen ik er laatst informatie over opzocht las ik juist dat het toch helemaal niet zo erg bleek te zijn. Daarom besloot ik de feiten en fabels over minerale olie in huidverzorging voor jullie uit te lichten.
Volg jij me al op Instagram?
Wat is minerale olie?
Minerale olie wordt al honderden jaren in cosmeticaproducten gebruikt. Denk hierbij aan de welbekende lippenbalsems, gezichtscrèmes en bodylotions. Minerale olie wordt gewonnen uit aardolie (petroleum). Het is dan ook een verzamelnaam voor verschillende producten die gewonnen worden uit deze aardolie. De volgende twee namen worden het meest in cosmeticaproducten gebruikt: paraffine en petrolatum. Paraffine ontstaat als bijproduct van het destillatieproces waarbij petroleum (aardolie) wordt omgezet in gasbenzine. Petrolatum ontstaat als bijproduct tijdens het boren, waarbij er een kleverig materiaal op de olieboor en boortorens wordt gevormd. Pure petrolatum is de welbekende vaseline (petroleum jelly). Pure paraffine kun je vergelijken met een vorm van kaarsvet: vloeibaar bij verhitting, gestold bij afkoeling. Hier wordt je nou niet heel enthousiast van als je bedenkt dat het in je huidverzorging zit.

Minerale olie komt dus onder verschillende namen voor op de ingrediëntenlijst. Wanneer je op zoek bent naar minerale olie kun je dus ook de volgende namen tegenkomen:
– mineral oil
– petrolatum
– petroleum jelly
– vaseline
– liquid petrolatum
– white mineral oil
– white oil
Voorbeelden van paraffine zijn:
– paraffin
– paraffinum liquidum
– paraffinum subliquidum
– liquid paraffin
– parafin oil
– isoparaffin
Cosmetische minerale olie wordt geraffineerd en gezuiverd, waardoor een geurloze, zuivere en kleurloze substantie overblijft die geschikt is voor om in cosmetica te gebruiken. Hierdoor is minerale olie veilig in gebruik.
Voordelen van minerale olie
Minerale olie heeft zowel voordelen als nadelen. Laten we positief beginnen en eerst naar de voordelen van dit ingrediënt kijken.
Minerale olie heeft een afsluitende werking op de huid. Om deze reden werkt het ook zo goed tegen een droge huid. Doordat je huidbarièrre afgesloten wordt, kan de vocht in je huid niet meer verdampen. Daarnaast beschermt minerale olie ook de beschadigde huid tegen factoren van buitenaf, zoals bijvoorbeeld schurende kleding, wind, een droge lucht of irriterende cosmetica. Dermatologen spreken om deze redenen dan ook positief over minerale olie.
Laten we dan ook gelijk maar een fabel ontkrachten. Door de afsluitende werking op de huid wordt er vaak gedacht dat minerale olie de poriën verstopt en dat het voor puistjes zorgt. Uit onderzoek is gebleken dat de poriën niet verstopt raken en het talg kan dus nog uit de poriën komen. Hierdoor kan bijvoorbeeld dus geen acne veroorzaakt worden.
Daarnaast wil ik even benadrukken dat onze huid niet ademt. Er komt geen zuurstof via je huid naar binnen, dit gebeurd via je bloedbaan. De afsluitende werking van minerale olie is dus helemaal geen probleem.

Nadelen van minerale olie
Als het afsluiten van de huid positief werkt voor de huid, zijn er dan nog nadelen van minerale olie? Juist doordat de beschermende werking van minerale olie zo goed is, bestaat de kans dat je huid wat lui kan worden bij langdurig gebruik. Wanneer je lichaam namelijk ontdekt dat er ergens een tekort aan een bepaalde stof is, stuurt het een prikkel door naar je hersenen, zodat het tekort kan worden aangevuld. De beschermende werking zorgt er eigenlijk voor dat je huid altijd vochtig blijft en er dus geen prikkel naar je hersenen wordt gestuurd. Hierdoor besluit je lichaam de productie van vocht en vet naar de huid te verminderen, met gevolg dat je huid niet meer in staat is de vocht vast te houden.
Hierdoor kan je huid als het ware verslaafd raken aan minerale olie. Wanneer je het dan even niet meer gebruikt komen er gelijk schilfers en droogtelijntjes op je gezicht tevoorschijn; ook wel de de zogenaamde afkickverschijnselen. Wanneer je huid dit vertoont is het dan ook verstandig daadwerkelijk af te kicken van de minerale olie, zodat je lichaam de eigen vochtregulatie weer herstelt. Dit kan een aantal weken duren.
Conclusie
Is minerale dus echt zo slecht als beweerd wordt? Het antwoord hierop is een beetje dubbel. Nee, zolang je geen droge huid hebt en het niet te lang achter elkaar gebruikt is het helemaal niet zo erg om minerale olie in je huidverzorging te hebben. Het veroorzaakt geen acne en heeft overigens ook geen kankerverwekkende stoffen in zich. Wat dat betreft is het dus prima om te gebruiken.
Wanneer je wel last heb van een droge of vochtarme huid raad ik je toch aan om op zoek te gaan naar huidverzorging zonder minerale olie. Een alternatief ingrediënt is bijvoorbeeld glycerine, wat je huid ook lekker zacht en soepel maakt. Hierdoor houd je de huidfuncties actief en dus je huid gezond.
Wanneer je last hebt van een extreem droge huid, een gebarsten huid of actieve eczeem kan het wel aan te raden zijn om minerale olie te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de problemen weer snel worden opgelost. Let er wel op dat je de minerale olie niet te lang gebruikt, zodat je huid er niet verslaafd aan raakt.
Ik heb daar nooit zo opgelet. Is mijn luiheid met één keer per week smeren toch nog ergens goed voor.
Wat een fijn, informatief artikel. Ik wist dus helemaal niet dat je huid lui kon worden van deze olie. Bedankt!
wat een fijne info!! ik let er zelf niet op want ik gebruik al jaren hetzelfde eigenlijk
Wat een interessante post! Ik let er eigenlijk niet op, wist wel dat het de huid afsloot, maar niet dat ze er lui van kon worden
Superhandig artikel, bedankt! Ik ga denk ik binnenkort maar even mijn go-to producten bijlangs om te kijken of ze minerale olie bevatten. Ik hoef geen slappe huid! 😉
Eigenlijk let ik daar eerlijk gezegd nooit op…
Fijn artikel trouwens, weer wat geleerd!
Nee, helemaal niet eigenlijk. Tenzij het toevallig in het blauwe Nivea blik zit?
Bedankt voor het delen. Hele handige informatie, ik wist dit helemaal niet.
Wat een mooi onderbouwd artikel. Ikzelf heb er nog niet echt bij stil gestaan eigenlijk. Geen last van droge huid gelukkig.
Wat interessant om te lezen hoe dat nou zit met minerale olie. Ik ken de benaming wel, maar heb mij er nooit in verdiept. Verklaart overigens wel dat na langdurig gebruik je huid ineens anders reageert op de werking ervan. Ik let er verder niet op moet ik bekennen. Ik gebruik altijd hetzelfde, maar afwisselen is dus eigenlijk beter.
Ik heb er eigenlijk ook nooit echt opgelet. Ik ga het is uitzoeken of het in de producten zit die ik gebruik