Naar mijn idee hangt er best veel naïviteit rondom het insmeren met een hoge factor zonnebrandcrème. Want bruin worden is belangrijk en dat gaat je absoluut niet lukken met een SPF 50. Dit blijkt een mythe te zijn, SPF 50 zorgt er niet voor dat je niet bruin wordt. Toch is dit in 2019 nog niet algemeen bekend.

Welke soorten UV stralingen zijn er?
Als eerst is het belangrijk om te weten welke soort UV stralingen er nou eigenlijk zijn. UV staat voor Ultra Violet, en deze wordt onderscheiden is UV A en en UV B. De UVA stralingen zorgen voor de ‘aging’ van je huid. Deze straling dringt namelijk tot diep in de huid door en kan voor huidveroudering zorgen. Denk hierbij aan rimpels en hyperpigmentatie. UVB straling dringt niet tot diep in de huid door, maar blijft oppervlakkiger liggen. Deze straling zorgt dan ook voor de minder prettige dingen zoals roodheid en verbranding van de huid. Deze straling wordt dan ook vaak in verband gebracht met huidkanker.

Juist omdat UVA dieper in de huid doordringt, is deze verantwoordelijk voor het bruinen van de huid. Deze straling zorgt er namelijk voor dat er meer melanine aan wordt gemaakt. Daarnaast speelt óók UVB een rol in je bruine huid, deze straling transporteert de melanine namelijk naar het huidoppervlak, waardoor je huid nog bruiner lijkt.

Waar staan die nummers bij SPF eigenlijk voor?
Voordat ik op onderzoek ging naar SPF en stralingen had ik eigenlijk geen idee wat die getallen bij SPF eigenlijk inhouden. Ja oké, hoe hoger het getal hoe beter het product maar er blijkt meer achter te zitten. SPF 20 houdt namelijk 1/20 deel van de zonnestralen door. Wanneer je een beetje rekent, houdt dit in dat het 5% doorlaat. SPF 50 laat dus 1/50 deel van de zonnestralen door, wat neerkomt op zo’n 2%.
Nu zal je misschien denken, ja hallo 2% is niks. Hier word ik niet bruin van! Deze 2% geldt alleen maar als je je zoals de voorschriften insmeert; 1 theelepel (ofwel 5 ml) per ledemaat of lichaamsdeel. Op een compleet lichaam kom je dan zo ongeveer op 7×5=35 ml zonnebrandcrème uit. En dan is veel. Dat is heel veel. Ik durf erop te wedden dat lang niet iedereen zich hieraan houdt. Ik in ieder geval niet.

Wanneer je je met de helft van de aanbevolen hoeveelheid insmeert krijg je slechts de wortel aan SPF. Dit houdt in dat wanneer je je met de helft van de aanbevolen hoeveelheid van factor 50 insmeert, je √50 = beschermd bent met factor 7,07. En dat stelt dus helemaal niks voor.

Al met al kunnen we dus best stellen dat je je zeker wel met SPF 50 in kunt smeren. Zelfs als je 35 ml voor je lichaam zal gebruiken wordt je nog bruin. Oke, eerlijk is eerlijk, snel zal het niet gaan maar het gebeurd wel! Toch is er bijna niemand die zich aan de bevolen hoeveelheid houdt, en dit geval raad ik je zelfs aan om met factor 50 te smeren. Want factor 7 is dus echt helemaal niks.

Q: met welke factor smeer jij je in?