
Komende week is het weer tijd voor de nationale week zonder vlees. De organisatie daagt je uit om van 9 tot en met 15 maart eens even geen vlees te eten! Persoonlijk vind ik dit een ontzettend goed initiatief en wil dan ook graag meedoen aan deze week. Vandaag vertel ik je meer over deze week en geef ik je inspiratie om deze week door te komen.
Waarom een week vegetarisch eten?
Ik geef heel eerlijk toe dat ik (voorlopig) niet de ambitie heb om vegetariër te worden. Wel probeer ik te minderen met het eten van vlees. Door bijvoorbeeld af te wisselen met vis en vegetarische vervangingen. De nationale week zonder vlees wilt het vegetarisch eten graag onder de aandacht brengen. Zij zijn namelijk van mening dat een flexitarisch leven meer van deze tijd is. Hier ben ik het zeker mee eens. Wanneer je vaker eens een dagje geen vlees eet heeft dit al zoveel impact op mens, dier en milieu. Wanneer je een week lang geen vlees eet, is de milieudruk van je voeding lager. Je bespaart bijvoorbeeld op de uitstoot van broeikasgassen en het watergebruik.

Wat bespaar je tijdens een week geen vlees eten?
- Wanneer je een week geen vlees eet bespaar je per persoon 130 liter water. Dit water was anders gebruikt voor irrigatie voor de productie van veevoer, veehouderij en de productie van het vlees.
- Je bespaart 76 kilometer autorijden. Oftewel 13.3 kilo CO2eq. Ook wel de broeikasgassen genoemd. Deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en dagelijkse bereiding van het vlees.
- Ook bespaar je gemiddeld persoon 770 gram vlees. Een gemiddelde vleeseter eet 110 gram vlees per dag. Dit bestaat uit 14% rundvlees, 13% varkensvlees, 17% kippenvlees en 48% bewerkt vlees.
Gedurende het jaar een dagje geen vlees eten?
Wanneer je in een jaar tijd elke week één dag geen vlees eet maak je pas echt verschil voor het milieu en de dieren. Je bespaart dan bijna 6 kilo aan vlees, zo’n 565 km rijden en 1000 liter water. Genoeg redenen om dit in te gaan voeren dus!
Maar wat moet je dan eten?
Gelukkig ligt er in de supermarkten tegenwoordig een breed aanbod aan vleesvervangers die naar mijn mening prima te eten zijn. Toch kan het soms lastig zijn om vegetarische gerechten te bedenken. Daarom heb ik voor jullie mijn medebloggers geraadpleegd en een lijstje gemaakt met heerlijke vegetarische recepten!

Vega(n) risotto met bospaddenstoelen en saffraan

Roerbakschotel met paksoi en zoete aardappel




Nachoschotel met linzen-notengehakt

Buddhabowl met pompoen en vega gehaktschijf

Verder zijn er natuurlijk ook nog een aantal simpele opties:
- vegetarische bami/nasi. Vervang de kip voor een vegaproduct of ei.
- courgettesoep of een andere groentesoep
- noodles met vega kipstukjes
- broodje vegaburger
- groentecurry
- chili sin carne
Ik heb in ieder geval genoeg inspiratie om deze week vegetarisch door te komen!
Wat ziet dat er allemaal heerlijk uit zeg. Zo is geen vlees eten echt geen straf!
Hier in België zijn er ook vaak initiatieven zoals 30 dagen zonder vlees. Hier thuis staan we zeker open voor vegetarische gerechten al is het soms moeilijk om de kindjes te overtuigen. Zeker een alternatief voor gehakt vinden is moeilijk zonder een al te groot smaakverschil.
ik ben het met je eens dat minder vlees eten goed is voor het millieu, maar niet als je het dan gaat vervangen door soja….
Wow, dank je wel voor dit verhelderende bericht. Ik wist het wel zo’n beetje, maar hier letterlijk zwart op wit lezen, doet toch net even wat meer. Je neemt me mee, helemaal bij het zien van de gerechten. Ik ga die roerbakschotel met paksoi zéker maken!
Ik doe niet mee aan de vegetarische week, ik eet sowieso niet iedere dag vlees, beetje half om half denk ik. Bepaalde vitaminen enzo komen uit vlees, vis end. daarom vind ik het belangrijk dat ik het blijf eten, maar daarvoor hoef je het niet iedere dag te eten. Voor mij is gezondheid de belangrijkste motivatie.
vlees vervangers mag ik en ik moet gewoon elke dag een stukje vlees hebben 😉 ik weet dat je verder heel lekker kan eten zonder vlees maar nee ik zou dat niet kunnen 😉 en daarnaast is soya ook niet alles!
ik eet zelf nog heel weinig vlees, zelf koop ik het niet meer.
Ik eet het wel als ik op een feest ben of bij vrienden of zo… Men moet voor mij niet speciaal anders koken, maar zelf zal ik het sowieso niet meer kopen…
er staan ook echt wel lekkere dingen, zo kleurrijk ook, dat nodigt uit om te eten!
Geen vlees eten hoeft echt geen straf te zijn. Er zijn zoveel lekkere andere gerechten of vervangers.
Gelukkig gaat het steeds meer een vlucht krijgen en wordt men bewuster van wat men eet.
Handige tips! En een heel goed initiatief. Wij proberen ook steeds minder vlees te eten. Ik kan niet helemaal zonder, maar wel een paar keer in de maand.
Thanx voor de inspiratie! Op naar een week zonder vlees!
Wat een lekker gerechten zitten erbij zeg! Krijg er honger van. Bedankt voor het delen van mijn nachoschotel recept, super leuk!
Ik eet eigenlijk nauwelijks vlees, alleen een stukje kip op zijn tijd. Vorige week 4 dagen vega gegeten. En in restaurants eet ik vrijwel 99% vega. Dus zo’n week heb ik niet nodig.
Ik doe niet mee met een week geen vlees. Wel probeer ik in mijn dagelijkse leven 2 dagen zonder vlees per week te eten.
Ik doe ook mee aan de week zonder vlees. Sterker nog, hier zullen dee maaltijden nog wel wat langer vegetarisch blijven. Ik heb namelijk deze week flink gehamsterd op de vleesvervangers (slechts 1 euro per pak in de aanbieding). Voorlopig heb ik geen enkele behoefte aan vlees hahaha.
Ik doe niet mee aan de week zonder vlees. Al minderen wij wel in het eten van vlees door meer vleesvervangers en vis te eten.
Knap dat je dat doet – ik ben zeker ook geen vegetarier, maar eet ook niet zo heel veel vlees 🙂