
Het nieuwe jaar zit er weer aan te komen. Het moment waarop veel mensen (waaronder ik zelf) beginnen met doelen stellen voor het komende jaar. Het jaar zit er op en je gaat je bedenken hoe het afgelopen jaar eruit zag. Wat je fijn vond en wat je graag anders zou willen zien. Zelf ben ik begin december al begonnen met dit proces en wacht ik dan ook niet tot 1 januari om te beginnen met mijn doelen. Veel mensen doen dit wel, maar waarom? Waarom is vandaag geen goede dag om alvast een begin te maken? Aan de andere kant snap ik het wel; je bent lang niet de enige die op 1 januari start en dan ben je niet alleen.
Volg jij me al op Instagram?
Doelen stellen in plaats van goede voornemens
Rondom oud en nieuw komen altijd de goede voornemens weer naar boven. Toch ben ik er zelf niet zo’n fan van om het zo te noemen. Goede voornemens.. Waarom dan niet? Omdat ik merk dat dit vaak te vaag is. Wanneer je mensen vraagt naar hun goede voornemens is het vaak iets in de trant van afvallen, vaker sporten, stoppen met roken enz. Dingen die ons gek genoeg bijna nooit lukken. Het woord goede voornemens zegt het eigenlijk al. Je hebt een voornemen om iets te doen. Maar er is geen concreet doel of concrete handeling aan vast geplakt. Heel leuk dat je wilt afvallen, maar wanneer en hoe? Zonder plan kom je vaak niet heel ver. Wanneer je aan doelen gaat werken maak je deze vaak een stuk concreter. Dus laten we aan de slag gaan met doelen stellen!

Voorbereiden is niet het halve, maar het hele werk
Laten we het doel om af te vallen eens als voorbeeld nemen. Dit is namelijk helaas niet iets wat zomaar magisch gebeurd. Je zult daar moeite voor moeten doen. De rode draad in dit proces zijn de stappen die hierbij zult gaan moeten nemen. Hoe ziet je leven er nu uit wat eten en gezondheid betreft? Welke dingen zou je kunnen en willen veranderen? Willen vind ik hierbij een groot onderdeel. Je zou namelijk best je wekelijkse stapavondje kunnen schrappen, want teveel alcohol en na afloop vaak ook nog een broodje doner. Maar wanneer je er absoluut niet gelukkig van wordt om dit te schrappen vraag ik me af of het dan wel veel zin heeft om het te doen. Waarschijnlijk zul je snel weer in je oude patroon vervallen en het juist wél doen. Kijk naar kleine stappen die je kunt en wilt veranderen. Maak hier dan ook een plan voor. Welke maaltijden kun je eten die gezond zijn? Op welke dagen wil je gaan bewegen? Wat doe je met de weekenden? Ga je calorieeën tellen of niet? enzovoort. Wanneer je dit voor jezelf op een rijtje hebt, heb je opeens een concreet doel wat de stappen om het ook daadwerkelijk uit te gaan voeren een stuk makkelijker maakt.
Stappenplan om je doelen dit jaar wél te behalen
Zelf ben ik dit jaar al bezig geweest met mijn doelen stellen voor komend jaar. Graag deel ik met jullie welke stappen ik heb genomen om concrete doelen voor mezelf te stellen.
Stap 1
Kijk naar hoe je leven er op dit moment uit ziet. Waar ben je tevreden over en wat zou je graag willen veranderen? Zelf vind ik het fijn om met categorieën te werken: gezondheid en wellness, financiën en carriere, persoonlijke groei, familie en liefde, fun en gewoontes. Per categorie kijk ik wat ik komend jaar graag zou willen bereiken.
Stap 2
Zet de punten die je graag wilt bereiken om in concrete doelen. Stel bijvoorbeeld dat je wilt sparen voor een vakantie aan het begin van 2024. Je kunt dan heel leuk als doel sparen hebben, maar dit zegt nog niet zoveel. Wanneer je je doel zo concreet mogelijk maakt zou er bijvoorbeeld dit uit kunnen komen: aan het eind van 2023 heb ik 1200 euro gespaard door elke maand 100 euro naar mijn spaarrekening over te maken. Zoals je kunt zien is er een hele duidelijke actie gekoppeld aan je doel.
Misschien heb je als doel dat je vaker wilt sporten. Heel leuk, maar wat houdt dat in? Je kunt dan bijvoorbeeld als doel nemen dat je 2x in de week naar de sportschool gaat. Wil je ‘m nog beter maken? Dan koppel je er ook een dag en tijdstip aan. Bijvoorbeeld ‘Ik ga elke woensdag en vrijdag om 08:30 naar de sportschool’.

Stap 3
Koppel een deadline aan je doelen. Vaak zorgt dit ervoor dat je meer gemotiveerd en enthousiast raakt om aan je doelen te werken. Stel je wilt 5 kilo afvallen, zonder dat je er een deadline aan stelt. Dan kun je er zelfs wel 5 jaar over doen, maar raak je daar gemotiveerd van? Zeker niet. Zelf heb ik op gebied van Someday Today wat doelen gesteld waar ik ook zeker een deadline aan heb gekoppeld. Zo wil ik bijvoorbeeld een aantal maandelijkse bezoekers halen of een bepaald aantal Instagram volgers. Dit gebeurd helaas niet zomaar, daar zal hard aan gewerkt moeten worden. Wanneer ik er een datum aan koppel betekent het dat ik niet kan gaan lopen lanterfanten maar aan de bak moet als ik het ook daadwerkelijk dan wil halen.
Stap 4
Schrijf op waarom je dit doel wilt bereiken? Waarom wil je afvallen? Waarom wil je gezond leven? Waarom die maandelijkse bezoekers? Als je weet waarvoor je het doet is de kans vele malen groter dat je je doel ook daadwerkelijk haalt. Het brengt een gevoel bij je doel naar boven. Wil je het nog groter aanpakken schrijf dan ook op hoe je je voelt wanneer je het doel behaald.
Stap 5
maak een plan van je doelen. Wat ga je doen om deze doelen te bereiken? En ga dan ook daadwerkelijk aan de slag met je plan! Zet het bijvoorbeeld in je agenda, plan het in op je dag zodat je ook echt stappen gaat nemen richting je doel. Plan die sportschoolmomenten in. Plan de momenten in dat je gaat werken aan je blog, anders komt er vaak niks van terecht.
Stap 6
Vier je successen! Dit vind ik misschien nog wel één van de belangrijkste dingen. Vier de kleine momenten die je dichter bij je doel brengen. Dit zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft om door te werken. Is de eerste kilo eraf? Zijn de eerste 1000 bezoekers een feit? Beloon jezelf daarvoor! Dit hoeft niet groot te zijn, maar maak het zekers noemenswaardig.
Stap 7
De laatste stap is ook zeker een om niet te vergeten. Reflecteer gedurende de tijd op je doelen. Kijk bijvoorbeeld eens paar maand naar hoe het met je doelen gesteld is. Ben je nog op het juiste pad? Past het doel nog bij je? Moet je misschien iets bijstellen om het te halen? Door dit te doen hou je jezelf scherp. Heb je als doel gesteld dat je in 6 maanden tijd 5 kilo af wilt vallen en kom je er na maand 5 achter dat er pas 1 kilo af is kan ik je garanderen dat je je doel maar gelijk helemaal weggooit. Kom je er na de eerste maand achter dat je plan toch niet zo werkt, heb je alle tijd om nog de nodige aanpassingen te doen.
Extra tips
- Neem jezelf en je doelen serieus.
- Houd je doelen bescheiden. Verwacht niet gelijk de wereld.
- Splits je doelen op in kleine stappen die je kunt nemen.
- Stel alleen doelen je ook écht wilt bereiken.
- Leg liever de lat wat lager, dan dat je faalt. Je kunt gaandeweg je doel altijd nog naar boven bijstellen.
- De weg er naar toe is belangrijk dat je uiteindelijke doel.
- Vertel anderen over je doelen.
- GENIET!
Q: ben jij al bezig met doelen stellen voor komend jaar?
Fijne blog! Ik verlies mijzelf soms in mijn doelen, omdat ik ze niet concreet maak. Maar ik denk dat mijn eerste doel van het nieuwe jaar wordt dat ik betere (concretere) doelen ga maken, daar kan ik jouw blog goed bij gebruiken. Thanks! En jij succes met jouw doelen!
Ik heb eigenlijk nooit doelen. Meestal is mijn algemene doel op dezelfde voet verder te gaan. Dat hoop ik komend jaar ook te doen : )
Wat een mooie en goede tips! Ik gebruik het einde van het jaar ook altijd om te evalueren en nieuwe doelen te stellen. En voor het komende jaar heb ik alweer een mooie lijst klaarliggen.
Ik heb een groot en belangrijk doel voor 2023: het behalen van mijn diploma verpleegkunde zodat ik in 2024 kan starten met de opleiding tot oncologie verpleegkundige
Ik ben niet enorm van het doelen stellen, maar ik vind het altijd wel leuk om aan het eind van het jaar te lezen wat ik had willen doen en of dat is gelukt. Ik moet mijn doelen nog eens opschrijven. To be continued.
Ik heb zowel doelen en voornemens maar niet voor het nieuwe jaar, die heb ik het hele jaar door, dan wordt iets bereikt en vervang ik het door iets anders. Of pas ik het aan. Ik vind dat 1x per jaar doen teveel druk erop leggen, dat werkt voor mij niet.
Doelen stellen doe ik liever. Ik maak in het begin van jaar een aantal doelen en hang deze op. Het opdelen in kleine stappen kan nog beter…