
In de afgelopen maanden heb ik kennis leren maken met hoogsensitiviteit. Natuurlijk had ik wel eens van deze term gehoord en wat dingen over gelezen, en toen soms ging er soms al wel eens een vraagteken omhoog omdat ik me in een aantal dingen herkende. Maar toen dacht ik altijd, ach dat zal wel niet. Stel je niet zo aan. Totdat ik met Noa in contact kwam en zij mij vertelde over wat hoogsensitiviteit precies inhoudt en hoe zij dat in haar dagelijks leven ervaart. En toen was het geen vraagteken meer maar gingen alle alarmbellen rinkelen. Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat ik hoogsensitief ben en heb ik me er in verdiept. Graag deel ik deze kennis met jullie en vertel ik welke dingen ik zelf herken in het dagelijks leven.
Wat is hoogsensitiviteit?
HSP is de term die in de jaren 90 is geïntroduceerd door Elaine Aron. HSP staat voor Highly Sensitive Person, vrij vertaal naar hoogsensitiviteit. Het hoofdkenmerk hierbij is dat je sterker op prikkels uit je omgeving reageert. Hoogsensitieve mensen (HSP) nemen subtiele nuances aan in bijvoorbeeld lichaamstaal en/of stemmingen van anderen, maar ook andere prikkels als geluid, licht en geuren komen dus sterker binnen, waardoor je sneller overprikkeld kunt raken. Overigens wil ik graag benadrukken dat hoogsensitiviteit geen stoornis of ziekte is, maar juist een aangeboren eigenschap oftewel een persoonlijkheidskenmerk.

Volgens Elaine Aron
Volgens Dr. Aron hebben HSP een gevoelig zenuwstelsel, zijn ze zich bewust van kleine veranderingen in hun omgeving en zijn ze gemakkelijker overweldigd. Waarin HSP vooral verschillen is de verwerking hiervan; dat gebeurd veel intenser dan de mensen die dit niet zijn. Ze reflecteren erop, denken er verder over na en maken associaties. Vaak gebeurd dit niet bewust maar juist intuïtief.
Elaine Aron duidt hoogsensitiviteit aan volgens 4 kenmerken; DOES:
D= diepgaande verwerking van prikkels en informatie
O= overstimulatie of overprikkeling
E= emotionele intensiteit (HSP vertonen een intensere reactie op zowel positieve als negatieve prikkels). De E kan ook staan voor empathie.
S= sensorische sensitiviteit
Waar herken ik me in?
- waar ik me absoluut het eerste in herkende is de overprikkeling. Als hoogsensitief persoon ervaar je alle informatie die je binnen krijgt ontzettend sterk. Stel je dan eens voor dat je dag in dag uit je dag doorbrengt met 24 kinderen. Dit verklaart waarom ik 9 van de 10 keer na een werkdag compleet gesloopt ben en er echt niks meer uit mijn handen komt en ik het liefst om 8u in bed ga liggen.
- Ik kan de emoties of stemming van anderen gelijk aanvoelen. Ik hoef maar een ruimte binnen te lopen en ik kan de sfeer proeven. Vaak hebben die emoties ook invloed op mij en kan mijn eigen emotie dus gelijk omslaan.
- wanneer ik overprikkeld ben kunnen bepaalde kledingstukken opeens niet meer prettig aanvoelen. Ze jeuken of voelen vervelend aan op mijn huid waardoor ik ze het liefst gelijk uit trek. Op rustige momenten voel ik dit niet.
- Je kunt het introvert zijn noemen, maar ik hou echt van rust. Er zijn een aantal mensen die ik goed om me heen kan verdragen, maar met anderen is het even leuk en daarna ben ik liever weer alleen. Ook om weer te kunnen opladen na zoveel prikkels.
En zo zijn er eigenlijk nog wel heel veel meer dingen waar ik me in herken, maar dit zijn in ieder geval de 4 grootste punten.

Hoe nu verder dan?
Wat ik nu vooral aan mezelf merk is dat ik aan de ene kant meer rust voel, als in acceptatie. Ik weet nu waar mijn overprikkeld zijn vandaan komt, het is niet zo dat ik gewoon lui ben. Daarnaast kan ik het ook steeds beter aanvoelen en ook keuzes maken om wat minder overprikkeld te raken. Toch vind ik het aan de andere kant ook nog wel overweldigend. Ik weet wat het is en ik weet dat ik het ben. Maar wat nu? Ik ben echt nog zoekende hoe ik dit positief om kan buigen en dit dus in mijn kracht weet te zetten. Soms zie ik online door het bos de bomen ook niet meer, er is zoveel informatie te vinden en en er zijn ook al zoveel boeken geschreven. Wat is nou de beste informatie? Wanneer ik wat meer rust en tijd in mijn leven heb binnenkort wil ik me in ieder geval wel hier in gaan verdiepen!
Q: herken jij je in hoogsensitiviteit? Zo ja, heb je nog tips voor me? Deel ze in de comments!
Zo herkenbaar dit! Fijn dat je hier een artikel over hebt geschreven. Ik heb er soms weleens moeite mee om ermee om te gaan.
Wat een goed artikel dit. Ik herken zelf ook een aantal punten wel, ik ben vaak overprikkeld als ik niet lekker in mijn vel zit. Soms heb ik het idee dat mijn dochter ook HSP zou kunnen zijn, maar daar ben ik nog niet helemaal over uit.
Ik ben ook een HSP-er, ik krijg te veel prikkels binnen vooral geur en geluid. Daarbij voel ik de gevoelens aan van mensen waar ik contact mee heb. Iemand komt binnen en ik voel bijvoorbeeld verdriet.
Ja, ik denk het wel. Ik merk dat ik heel moe wordt van grote gezelschappen met veel mensen en veel prikkels. Echt niet leuk meer. Soms mis ik daardoor de lockdown….
Heel fijn artikel! Ik vind hoogsensitiviteit heel interessant en herken sommige punten ook wel bij mezelf..
Het is voor mij persoonlijk niet herkenbaar maar ik hoor er wel steeds meer mensen over. Er komt duidelijk meer begrip over en dat is altijd goed.
Interessant om te lezen wat hoog sensiviteit is en hoe hij dit ervaart. Zelf heb ik er geen last van
Mooi geschreven! Zelf herken ik het ook enorm inderdaad. Volgens mij is het het belangrijk om naar je lichaam en gevoel te luisteren. 🙂