
Goed voor jezelf zorgen is ontzettend belangrijk. We leven in een tijd waarin we het allemaal ontzettend druk hebben. We hebben een baan waar we ons voor de volle 100% inzetten en perfect willen doen, hebben een huishouden te runnen en willen daarnaast ook nog een leuk leven hebben. Hierdoor komt het soms voor dat de emmer dreigt over te lopen of de laatste druppel juist al bereikt is. En juist wanneer we dit punt bereikt hebben en dus overduidelijk niet goed voor onszelf zorgen is het o zo belangrijk om ons goed op te laden. Want pas wanneer we goed voor onszelf zorgen kunnen we al het bovenstaande uitvoeren en voor anderen zorgen. Wanneer dit niet meer lukt ligt overspannenheid of een burn-out op de loer. Beter voor jezelf zorgen is dan zeker een prioriteit. Daarom deel ik vandaag tips om beter voor jezelf te zorgen met jullie!
Volg jij me al op Instagram?
Veel mensen lijken nog steeds te denken dat goed voor jezelf zorgen en aan jezelf denken egoïstisch is. Het is dan ook niet voor niets dat veel mensen deze signalen die aangeven dat je niet goed voor jezelf zorgt herkennen. Maar goed voor jezelf zorgen is helemaal niet egoïstisch. Pas wanneer je dat doet en goed in je vel zit, kun je goed voor andere mensen zorgen. Daarnaast kun je ook veel meer voldoening uit het leven halen wanneer je goed voor jezelf zorgt. Het is wel belangrijk om niet uit het oog te verliezen waar je het voor doet; om het beste uit jezelf te kunnen halen, zodat je ook meer kunt betekenen voor de mensen om je heen.
Tips om beter voor jezelf te zorgen

Focus je op dingen die je wel onder controle hebt
Ik begin met een punt die voor mezelf heel belangrijk is geweest. Ik geef dan ook gelijk eerlijk toe dat ik er best wel een tijdje over heb gedaan om het onder de knie te krijgen. Maar eerlijk is eerlijk, we verliezen zoveel tijd met nadenken over het verleden en ons zorgen maken over de toekomst. We liggen eindeloos te piekeren over dingen waar we vaak niks aan kunnen veranderen.
Leer jezelf daarom aan om hiermee te stoppen. En ja, dat klinkt (en is misschien ook wel) ontzettend moeilijk. Wat voor mij heeft geholpen is eigenlijk een soort van mantra voor mezelf te hebben. Aan het verleden kan ik niks veranderen en de toekomst kan ik nu nog helemaal niks mee. Elke avond wanneer ik ga slapen (want dan heb ik juist het meeste last van piekeren) vertel ik mezelf dit en probeer ik telkens mijn aandacht te verplaatsen naar andere dingen. Ik merk nu ik dit met regelmaat doe dit steeds beter gaat. Mochten je gedachtes toch steeds weer omhoog komen probeer dan eens op je ademhaling te letten. Met een simpele ‘in, uit’ denken kom je ook al een heel eind.
Maak je geluk en groei belangrijk
Geluk en persoonlijke groei is ontzettend belangrijk. Wist je dat het succes dat iemand ervaart vaak te maken heeft met hoeveel tijd iemand aan persoonlijke groei besteedt? Daarnaast is je geluk niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Maar hoe je dat doet? Maak eens een lijstje voor jezelf met dingen waar jij blij en gelukkig van wordt en plan dit eens wat regelmatiger in. Daarnaast kun je ook kijken in welk gebied je graag wilt groeien en dat eens aan gaan pakken. Er is online inmiddels zoveel te vinden dat dat vast moet lukken!
Luister naar de signalen van je lichaam
Ons lichaam is slim en vertelt ons precies wanneer het even niet goed gaat. Het is belangrijk om deze signalen te leren herkennen, zodat we tijdig op de rem kunnen trappen. Krijg je regelmatig hoofdpijn? Ben je vaak moe en snel geïrriteerd? Allemaal signalen die aangeven dat het even genoeg is. Kijk ook eens waar deze signalen precies vandaan komen. Misschien kun je er wat aan veranderen. Zo weet ik precies dat wanneer ik een bepaalde hoofdpijn krijg ik overprikkeld ben en het hoog tijd is om even te gaan ontprikkelen.
Maak van welzijn een gewoonte
Welzijn, daar draait het eigenlijk allemaal om. Maar wat is welzijn nou precies eigenlijk? Het bestaan uit verschillende onderdelen, maar hoe je elk gebied invult ligt aan je eigen persoonlijke voorkeuren vaak. Je kunt hierbij denken aan voeding, beweging, slaap, rust, mentale gezondheid, relaties, werkdruk enz. Welzijn is een kwestie van in balans zijn wat deze onderdelen betreft. En de kunst is deze balans te vinden. Dus wanneer je een dag ongezond eet is dat prima, maar trek dat de volgende dag weer recht door gezond te eten. Een nachtje minder goed slapen kan ook geen kwaad, maar zorg ervoor dat je die rust op een andere manier inhaalt. Balance is key. En dat betekent dus ook balans tussen werk en privé. Een puntje waar ik zelf momenteel nog hard aan werk.

Bouw aan meer zelfliefde
Maar het allerbelangrijkste is misschien nog wel dat je alles uit liefde voor jezelf doet en deze liefde dus ook hebt. Zonder deze basis komen we eigenlijk helemaal nergens. De eerste stap hierin is accepteren wie je bent. Je bent nu eenmaal wie je bent, we hebben daar geen bewuste invloed op. Natuurlijk kunnen we wel aan punten werken, maar het aard van het beestje zit er nou eenmaal in. En daar kunnen we ons aan ergeren, maar wat schieten we daar mee op? Precies, helemaal niks. Van jezelf leren houden is een mooi iets. En ja, ook alle minderen kanten kun je accepteren en van houden. Want het is oké! Accepteer jezelf. Je mag gewoon zijn wie je bent, zoals je nu bent. Er hoeft niets te veranderen, alleen wanneer je dat zelf wilt. Maar nodig is het niet.
Goed voor jezelf zorgen werkt dus veel beter wanneer je voldoende zelfliefde hebt ontwikkeld. Heb je hier nog moeite mee? Dan heb ik goed nieuws voor je! Wil jij beter worden in het stap voor stap beter worden in zelfacceptatie en zelfliefde opbouwen? Doe dan vanaf eind augustus mee met mijn 5 days of summer self love! Op dit moment ben ik nog volop bezig dit te ontwikkelen. Wil je op de hoogte blijven van SOSL? Laat dan dan in een reactie weten, dan krijg je tegen die tijd een mailtje met alle informatie!
Q: wat zijn jouw tips om beter voor jezelf te zorgen?
Wat een leuke illustratie is dat. Ik voelde al een tijdje dat ik over mijn grenzen ging en ik heb gereageerd. Alleen wel iets te laat helaas. Goed voor jezelf zorgen en signalen herkennen is erg belangrijk.
Mijn tips? Ik laat alles uit mijn handen vallen op het moment dat iets mij teveel wordt. Ik zie het steeds sneller of ik voel het eigenlijk, beter gezegd. Ik luister voor het slapen gaan naar Louise Hay terwijl ik ontspannen lees op mijn e-reader met van dat speciale gele licht. En als laatste luister ik naar de slaaphypnose van Menno Bandini (ongeveer een half uur) en vaak val ik tijdens het luisteren in slaap. Word ik ‘s nachts wakker om de oordopjes uit mijn oor te halen. Heerlijk.
Interessant artikel met veel handige tips. Ik ging op mijn werk vaak over mijn grens. Pas toen ik op een andere afdeling ging werken, realiseerde ik me dat pas
Naarmate ik ouder word, leer ik mijzelf steeds beter kennen en geef ik ook eerder mijn grenzen aan.
Wat een interessante post! Ik ben de 5O voorbij en dan heb je al wel geleerd wat goed of minder goed is voor je
Dit is een heel fijn lijstje met zaken die je zelf in de hand hebt. Al vind ik het moeilijk. Maar ik verbied mijn telefoon nu in de vroege morgen. Dat is al een verademing.
(kijk je ook op mijn blog?)